sv

01-31 Ocak Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı

1087 Okunma — 16 Ocak 2023 22:03
01-31 Ocak Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı Serviks (rahim ağzı) kanseri nedir? Kadın hastalıkları arasında yer alan Serviks (rahim ağzı) kanseri, vajinanın alt bölümünde oluşan bir kanser türüdür. Kadın hastalıklarında ilk sırada yer alan Meme Kanserinden sonra Serviks (rahim ağzı) kanseri gelmektedir. Serviks (rahim ağzı) kanserine yakalanan kadınların yarısı erken teşhis yapılamadığı ya da doğru tedavi yöntemleri izlenmediği için hayatını kaybetmektedir. 

01-31 Ocak Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı

 

Serviks (rahim ağzı) kanseri nedir? Kadın hastalıkları arasında yer alan Serviks (rahim ağzı) kanseri, vajinanın alt bölümünde oluşan bir kanser türüdür. Kadın hastalıklarında ilk sırada yer alan Meme Kanserinden sonra Serviks (rahim ağzı) kanseri gelmektedir. Serviks (rahim ağzı) kanserine yakalanan kadınların yarısı erken teşhis yapılamadığı ya da doğru tedavi yöntemleri izlenmediği için hayatını kaybetmektedir.

Serviks (rahim ağzı) kanserinde farkındalık yaratmak ve hastalığın önemi vurgulamak amacıyla her yıl Ocak ayı Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı olarak anılmaktadır. Ölümlerin önüne geçebilmek adına düzenli kontrollerin vurgulandığı farkındalık ayında her kadının yaptırması gereken tarama testlerine değinilmektedir.

Dünya genelinde her yıl 400.000’den fazla kadına Serviks (rahim ağzı) kanseri teşhisi konulmaktadır. Serviks (rahim ağzı) kanserinin büyük bir çoğunluğuna az gelişmiş ülkelerde ve gelişmekte olan ülkelerde rastlanmaktadır. Bir kadının yaşantısı boyunca Serviks (rahim ağzı) kanserine yakalanma ihtimali 1/120 oranındadır.

Serviks (rahim ağzı) kanseri Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ)’nün verilerine göre erken teşhis edildiği ve etkili uygulama yöntemleri izlendiği takdirde en sağlıklı şekilde tedaviye kavuşturulan bir hastalıktır. Sağlık bakanlığının verilerine göre de Serviks (rahim ağzı) kanserinin sebepleri tamamen belirlenmiştir ve önlenebilen ilk ve tek kanser türü olarak bilinmektedir.

 

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Belirtileri Nedir?

 

Pek çok kanser türünde olduğu gibi Serviks (rahim ağzı) kanserinde de belirtiler hemen görülmemektedir. En sık görülen semptomlar aşağıdaki gibidir;

  • Cinsel birliktelik esnasında ağrı,
  • Adet düzensizliği,
  • İdrar yaparken ağrı,
  • Cinsel bölgede genel ağrı,
  • Hızlı kilo kaybı,
  • Aşırı iştahsızlık ve yorgunluk.
İlginizi Çekebilir;  2022'nin Kainat Güzeli Birincisi Belli Oldu!

Serviks (Rahim Ağzı) Kanserini Tetikleyen Riskler Nelerdir?

Serviks (Rahim Ağzı) kanserinin oluşmasını tetikleyen birçok faktör bulunmaktadır. En sık görülen riskler aşağıdaki gibidir;

  • Sigara kullanmak,
  • Düşük bağışıklık sistemi,
  • Erken cinsel birliktelik,
  • Erken yaşta doğum yapmak,
  • Çok sayıda doğum yapmak,
  • Cinsel partner sayısı,
  • Uzun süreler doğum kontrol hapları kullanmak,
  • HPV virüsüne sahip olmak.

Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Önlenebilir Mi?

 

Serviks (rahim ağzı) kanserinin en büyük sebeplerinden biri HPV (Human Papilloma Virus) virüsüne yakalanmaktır. Çoğunlukla cinsel yolla bulaşan HPV virüsünün tespiti için düzenli olarak HPV taramalarına girmek ve Pap Smear testlerini yaptırmak Serviks kanserini önlenebilir kılmaktadır.  Her iki tarama testi de ağrısız ve hızlı sonuç alınan tetkiklerdir. Sağlık ocağı, hastane ve kliniklerde bu tip testler ücretsiz şekilde yapılmaktadır. Bahsedilen semptomlar görüldüğünde beklemeden en yakın sağlık kuruluşuna başvurmak ve gerekli tetkikleri yaptırmak oldukça önemlidir. Böylelikle hem erken teşhis için tedavi şansı yükselmekte hem de Serviks kanseri şüphesinin tanısı koyulabilmektedir.

Özellikle 30 yaşını geçen tüm kadınların düzenli olarak tarama testlerini yaptırmaları önerilmektedir. Böylelikle kanserin kilit anahtarı olan erken teşhis hayat kurtarabilir ve hastanın sağlığına yeniden kavuşması için büyük bir önem taşır. Bir diğer tedbir yolu ise cinsel ilişki esnasında temizliğe ve korunmaya dikkat etmektir.

Bazı durumlarda Serviks (rahim ağzı) kanserinin kendi kendine iyileştiği de gözlemlenmektedir. Bu tip durumlarda hasta, kanserle mücadele ettiğinin farkına bile varmaz ve kanser kendi kendine yok olur. Fakat bu nadir rastlanan bir iyileşme sürecidir.

Serviks (Rahim Ağzı) Kanserinin Tedavisi

Her kanser çeşidinde olduğu gibi Serviks (rahim ağzı) kanserinde de belirli safhalar vardır. Tedaviye başlamadan önce hangi safhada olunduğu analiz edilmeli, gerekli kontroller yapılmalı ve tam teşekküllü bir muayene gerçekleştirilmelidir. Tümör cerrahi tarafından gerçekleştirilen Serviks (rahim ağzı) kanseri tedavisi, gerektiğinde radyoterapi ve kemoterapi ile desteklenmektedir.

İlginizi Çekebilir;  Kripto Dünyasi Tekrar Hareketlendi

Çok eşliliğin ve erken yaşta hamile kalmanın önüne geçilerek Serviks kanserini önlemek mümkündür. Serviks kanseri farkındalık ayında HPV ve Pap Smear testlerini önemi vurgulamak için birçok çalışma yapılarak dünya genelinde kadın hastalıkları için de bir bilinç oluşturmak amaçlanmaktadır. DSÖ tarafından rutin testlerin bile yapılamadığı ve sağlık hizmetlerine erişimin zor olduğu ülkelerde bu tip hastalıklara karşın önlem almak için 18 yaşından büyük kadınların mutlaka kontrollerinin yapılması gerektiği savunulmaktadır.

Küresel eylem çağrılarıyla dünyadaki sağlık eşitsizliğine değinen DSÖ, her insanın eşit bir şekilde sağlık hakkından yararlanması gerektiğini 01-31 Ocak Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Farkındalık Ayı içerisinde de sık sık duyurmaktadır.

etiketlerETİKETLER
Üzgünüm, bu içerik için hiç etiket bulunmuyor.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.