sv

Şizotipal Kişilik Bozukluğu Nedir? Belirtileri Nelerdir?

825 Okunma — 20 Mart 2023 09:33

Şizotipal benlik bozukluğu nedir? Her davranışımızın her ruh halimizin aslında psikoloji alanında bir adı var. Aynı zamanda bu rahatsızlıkların çözümü ve tedavisi de bulunuyor. Eğer siz de şizotipal benlik bozukluğu nedir? Belirtileri nelerdir? Merak ediyorsanız derhal okumaya başlayabilirsiniz. Vereceğimiz bilgiler olabildiğince yararlı gelecek.

Psikiyatri alanında çok mühim bir rahatsızlık olarak malum şizotipal bozukluk derhal tedavi edilmelidir. Bu sebeple de emareleri görülüp teşhisin konulması gerekiyor. İşte detaylar…

Şizotipal Kişilik Bozukluğu Nedir?

Öncelikle şizotipal benlik bozukluğunun ne olmasından dile getirmemiz gerekiyor. Bu benlik bozukluğu en genel anlamıyla, şiddetli toplumsal anksiyete, kanaat bozukluğu, geçici psikoz ve paranoid düşünceler ile karakterize olan zihinsel bir bozukluğu anlatım eder. Bu hastalığa haiz olan kişilerin derhal tedavi edilmesi gerekiyor.

Şizotipal benlik bozukluğu ya da bir öbür ismiyle şizotipal bozukluğu olan kişiler öbür insanlarla iletişim kurarken zorlanırlar, durup dururken olmayacak şeyler düşünerek ruh hallerini bozarlar ve genellikle akranlarının kendilerine karşı negatif düşünceler beslediği fikrine kapılırlar. Bunlara ayrıca birileriyle konuşurken beklenmedik tepkiler göstererek karşısındakini korkutabilir.

Şizotipal Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?

Peki karşımızdaki bir insanda ya da rastgele birinde şizotipal benlik bozukluğu olup olmadığını iyi mi anlayabiliriz? Bu hastalığın emareleri nedir derhal inceleyelim.

  • İnsanlarla iletişim kuramazlar. Çok zorlanırlar.
  • Ani tepkiler verirler.
  • Tuhaf konferans tarzları olabilir.
  • Garip bir giyinme tarzları vardır. Alakasız giysilerle gezebilirler.
  • Kendi kendilerine konuşurlar.
  • Başkalarının konuştuklarını üstüne alınırlar ve kendileriyle alakalı konuştuklarını düşünürler.
  • Sosyal ortamlarda aşırı endişe yaşarlar.
  • Bedensel illüzyon duyumsarlar. Yani vücutlarında bir şey geziyormuş gibi hissedebilirler.
  • Herhangi bir yerlerinde biçim bozukluğu bulunduğunu düşünürler.
İlginizi Çekebilir;  İnsanlar Yaşlılıkta Neden Çok Uyur?

İşte bu gibi emareler kişinin şizotipal benlik bozukluğuna haiz bulunduğunu gösterir. Eğer bu şekilde davranışlar sergileyen kişiler var ise derhal yakınlarını uyarmalısınız.

Ayrıca bu hastalığın niçin oluştuğunu da şöyle söyleyebiliriz: Şizofreni şeklinde de adlandırabileceğimiz bu rahatsızlık çocukluk devri travmalarından, istismarlardan, ihmale uğramaktan ya da anne babalarla yaşanmış olan negatif deneyimlerden kaynaklanabilir. Böyle benzer sebepler kişide kalıcı hasara niçin olur ve vakit içinde büyür, kendini gösterir. Kişi, bu şekilde bir rahatsızlığı bulunduğunun farkına bile varmayabilir.

Şizotipal Kişilik Bozukluğu Tedavisi

Böyle bir rahatsızlık iyi mi tedavi edilir? Endişe etmeyin, şayet derhal hemen yeni yeni kendine göstermeye başlayan bir durumsa tedavisi hızlıca cevap verir ama uzun soluklu bir rahatsızlık laf konusuysa o vakit tedavi edilmesi ve sonuçlanması uzun sürecektir.

Şizotipal benlik bozukluğu olanların çok azı psikiyatriye başvururlar ve tedavi olmak isterler. Eğer şahıs kendi isteğiyle gelirse ve harbiden netice almak isterse etkin olur. Tedavi sürecinde müspet düşünceler ve pozitif tutumlar için uğraşırlar. Tabi bunlara ayrıca deva tedavisi de görürler. Hatta vaziyet çok ilerlemişse bir psikiyatri kliniğine de yatırılabilirler.

İnsanlardan uzak durmak için uğraşan ve derhal reaksiyon veren şizotipal benlik bozukluğu olan kişiler, tedavi sürecinde değişirler. İnsanlarla iyi iletişim kurabildiklerini görmeye başladıklarında artık daha sevinçli hissederler ve sonuca daha ivedi ulaşmak için uğraşırlar.

İlaç tedavisi de yalnız şahıs çok saldırganlık ya da depresif bir vaziyet sergiliyorsa kullanılır. Hem psikiyatristle konuşmak hem deva tedavisi almak çok ilerlemiş rahatsızlıkları bile yavaşlatabilir ve hatta geçirebilir. Ama burada en mühim faktör, hastanın kendi isteğinin olmasıdır.

Bu Hastalık Tekrarlar mı?

Bir öbür dört gözle beklenen mevzu da tedavisi meydana getirilen ve artık aynı semptomları göstermeyen kişilerde bu rahatsızlık tekrarlar mı?

İlginizi Çekebilir;  Seo Firmaları

Buna da derhal cevap verelim: Az ilkin de belirttiğimiz gibi hastalığın ilerlemesi ya da yavaşlaması tamamiyle hastaya bağlıdır. Eğer tedavi bitmişse ve bu ruh halinden, semptomlardan kurtulmuşsa tekrarlamaması için dikkatli olunması gerekir. Buna ek olarak, şahıs kendini fena bir ruh durumunda bulursa ya da bu hastalığa niçin olan duruma benzer bir vaziyet daha yaşarsa tekrarlaması mümkündür. Bu süreçte katiyen yalnız kalmamaları gerekir.

Şizotipal benlik bozukluğu, anlattığımız suretiyle olabildiğince tehlikeli sonuçlar ortaya çıkarabilecek bir rahatsızlıktır. Bu sebeple yazdıklarımıza dikkat etmelisiniz ve çevrenizde bu şekilde kişiler var ise derhal uyarıda bulunmalısınız. Eğer zamanında tedavi edilemezse geri dönüş için fazlasıyla geç kalabilirsiniz.

Bu yazı yorumlara kapatılmıştır.